Откриха 16 756 тона отпадъци, сред които 7 756 тона опасни отпадъци при огледи по разследването срещу престъпната група на братя Бобокови и бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков.


Отпадъците са намерени в землищата на населени места в четири области. В землището на Червен бряг, в силажна яма, и в плевенското село Рупци, в септична яма, са били загробени общо 396 тoна опасен отпадък, в землището на Лом - 501 тона опасен отпадък, и в Плевен - 9000 тона неопасен и около 5000 тона опасен отпадък; в землището на Шумен - 751 тона опасен отпадък и в землището на кв. "Кремиковци" в София - 1108 тона опасен отпадък.


От Спецпрокуратурата напомнят, че съгласно действащото законодателство всяко дружество, което генерира опасен отпадък, е длъжно в рамките на една година да го изнесе извън страната или да го предаде за временно съхранение на друго българско дружество, притежаващо разрешение за последваща преработка и оползотворяване на отпадъка. За да внесе опасен отпадък у нас обаче, дружеството трябва да има издадена нотификация и да получи съгласие от МОСВ. От събраните до момента доказателства се установява, че обвиняемият Красимир Живков е започнал да отказва издаването на такива нотификации и дружествата, генериращи опасен отпадък, са били принудени да го предават за съхранение на определени от него дружества, които имат разрешение да съхраняват такъв отпадък на територията на страната.


От схемата се е възползвало и контролираното от Атанас Бобоков и Пламен Бобоков дружество "Монбат Рисайклинг" ЕАД, което е имало изградена рециклираща фабрика в Монтана, където се преработват сярно-кисели акумулатори. В резултат на това оползотворяване се получават въпросните опасни отпадъци - полиетиленов сепаратор, който остава след обработката на акумулаторните батерии и не подлежи на допълнителна употреба, поради което трябва да се съхранява при специални условия.
Установено е, че един от обвиняемите е регистрирал фиктивни дружества за съхраняване на опасен отпадък, някои от които са били финансирани от братя Бобоков.


Констатирано е, че на 25 януари 2018 г. е бил сключен договор между "Монбат Рисайклинг" ЕАД и едно от фиктивните дружества за оползотворяване на този тип отпадъци. В изпълнение на този договор през 2018 г. "Монбат Рисайклинг" ЕАД е доставило на дружеството 635,28 тона опасни отпадъци. Още толкова са доставени от "Монбат Рисайклинг" ЕАД на друго дружество, а на трето - 1465,11 тона опасни отпадъци.


Дружества от група "Монбат", контролирани от Атанас Бобоков и Пламен Бобоков, регистрирани в Румъния, Италия и Сърбия са внесли на територията на страната големи количества опасни отпадъци, които били предавани за съхранение на фиктивно регистрираните дружества, които не са имали капацитет и възможности за съхранение и оползотворяване на отпадъци, в т.ч. и опасни, посочват от Спецпроткуратурата.

До момента по делото са повдигнати обвинения на 11 души. Те ще отговарят за това, че в периода от месец януари 2014 г. до 28 май 2020 г. на територията на страната са участвали в организирана престъпна група.


Със съдействието на Евроджъст е създаден съвместен екип за разследване между Специализираната прокуратура и прокуратурата на Салерно, Милано и Флоренция в Италия. Изготвена е и Европейска заповед за разследване до компетентната прокуратура в Румъния, която е приета от Дирекцията за разследване на организирана престъпност и тероризъм.


Припомняме, за сагата с италианския боклук, предназначени за страната ни, се заговори в началото на декември 2019 г., когато италианските власти заловиха незаконни 815 тона боклуци, предназначени за България.


Братята Атанас и Пламен Бобокови бяха обвинени заедно с бившия вече зам.-министър на околната среда Красимир Живков в организирана престъпна група за търговия с боклуци.