Google усъвършенства услугата си Google Maps, за да включи данни, подавани от шофьорите, за състоянието на трафика, което ще позволи на хората да виждат кои пътища ще ги отведат най-бързо до целта им, предаде АФП.

Шофьорите ще споделят информация с колегите си чрез смартфон-устройства, свързани с онлайн картографската услуга на Интернет-гиганта. "Не отнема почти никакви усилия от ваша страна", заяви продуктовия мениджър на Google Maps Дейв Барт в съобщение на уебсайта на компанията. "Просто включете Google Maps на мобилния си телефон преди да запалите колата, и колкото повече хора го правят, толкова по-добра информация за пътната обстановка ще получават всички", допълва БГНЕС.

Софтуерът на Google Maps ще използва сателитно позициониране, за да събира анонимна информация колко бързо е придвижването по различните пътища. Потребителите, които се опасяват, че някой може да получи информация къде пътуват, могат да се откажат от програмата, уверява фирмата. Google гарантира, че не се събира или пази никаква лична информация за началната и крайната точка на пътуванията и самоличността на пътуващите.