Google пусна най-бързата оптична мрежа за достъп до интернет.

В момента Google Fiber работи само в един град и това е Канзас Сити, САЩ. Максималната теоретична скорост на достъп достига 1 гигабит в секунда, което е 100 пъти повече от скоростта на средностатистическата широколентова връзка.

Google предлага три варианта за включване към мрежата - Gigabit Internet, Free Internet и Gigabit+TV, става ясно от съобщение в блога на компанията, информира TechNews.

При първия от тях се сключва едногодишен договор за 70 долара на месец, който осигурява неограничен достъп на максимална скорост. Потребителите получават рутер Network Box с четири порта гигабитов Ethernet и 802.11n Wi-Fi, както и безплатно дисково пространство в Google Drive с капацитет 1 TB. Принципно планът предвижда първоначално заплащане от 300 долара, но засега тази такса няма да се взима от потребителите.

Тарифата Free Internet изисква плащане на 300 долара (наведнъж или на месечни вноски по $25). Услугата осигурява достъп до интернет със скорост 5 Mbps за даунлоуд и безплатен Network Box.

Услугата Gigabit + TV струва 120 долара на месец с договор за две години. На по-късен етап се предвижда въвеждане и на такса от 300 долара. Потребителите получават неограничен достъп, Network Box, 1 TB в Google Drive, диск Storage Box 2 TB, таблет Nexus 7 и телевизионна приставка TV Box.

Услугата включва още пакет ТВ канали и потоково видеосъдържание Google Fiber TV.