Участниците в специализираните екипи за борба с организираната престъпност и корупцията по високите властови етажи ще минат през полиграфско изследване. Това обяви вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов днес, предаде Медиапуул.

Миналата седмица шефовете на Цветанов, главният прокурор Борис Велчев и председателят на ДАНС Цветлин Йовчев обявиха, че от септември започват да действат нови спецекипи, чиито усилия ще бъдат ударно насочени към наблюдавани от Брюксел знакови дела. Работата на съвместните групи трябва да доведе до осъдителни присъди и в кратки срокове да се покажат успехи пред ЕС.

По-рано бе обявено, че спецекипи ще разследват не само лидерите на престъпните групи, а техните териториални поделения и представители. Формированията, занимаващи се с организираната престъпност няма да се занимават с корупцията и обратно.

Още при лансирането на идеята за създаването им Велчев каза, че един от вариантите за гарантиране на лоялността на участниците в тях е преминаване през детектор на лъжата. Сега това вече е факт и всички призвани да борят организираната престъпност и корупцията ще се подлагат на полиграфското изследване.

Цветанов посочи, че това е нормална европейска практика. От друга страна обаче тестът може да създаде известни проблеми, тъй като преминаването през него е доброволно. Като гаранция за лоялност правителството предвижда и допълнително финансово стимулиране за служителите, чиято работа е довела до осъдителни присъди.

Съкращенията в МВР били само на хартия

Министърът не пропусна възможността да разкритикува предшествениците си в МВР като посочи, че съкращения в системата, направени от предишното правителство, са само "на хартия" и "на процент".

"Мога да кажа, че системата в момента е с численост 53 000 служители, направени са съкращения от Михаил Миков, но в голямата си част са направени само на хартия, без да е взето мнението и потребността от повече хора, ами просто са съкращавани на процент", каза Цветанов.

МВР ще оптимизира бюджета си като направи икономии от обществени поръчки за подобряване на материалното състояние на служителите.

Цветанов каза, че проектите за промени в Закона за ДАНС и в Закона за МВР ще бъдат внесени едновременно в Народното събрание. Той отбеляза, че промените са продукт на професионалната общност. Не сме прибягвали до практиката в последните години - "кабинетно писане на законопроекти", добави Цветанов.