Първата в България работна станция с графичен процесор Nvidia Tesla ще обслужва изчислителните нужди на химиците в БАН. Персоналният суперкомпютър с GPU ускорение ще се използва за анализ на електростатичните заряди в протеините в Института по органична химия с Център по фитохимия, съобщиха от Nvidia.

Учените ще се възползват напълно от високопроизводителната CUDA-базирана паралелизация, осигурена от системата. Изчисленията за пренос на заряда в протеините под електростатичен контрол ще бъдат използвани за разработка на бъдещи високотехнологични системи.

По-конкретно, с високопроизводителна CUDA паралелизация ще се изчислява уравнението на Поасон-Болцман. Ще се извършва също анализ на динамиката при пренос на заряда (взаимно свързан протонен и електронен пренос), както и топологичен анализ на експериментална плътност на електрони в протеините (квантовата теория за атомите в молекулите на Бадер), уточни професор Борис Атанасов.

Системата ще се използва още за високопроизводителна визуализация на тримерни електростатични полета на протеини с използване на експериментални подходи.

Работната станция, асемблирана от фирма Перси, се базира на шаси и дънна платка Supermicro, включва професионален графичен контролер Nvidia Quadro FX 3800 за визуализация и два изчислителни процесора Nvidia Tesla C1060 за постигане на оптимално визуално качество и впечатляваща изчислителна мощ.

Nvidia Tesla C1060 превръща работната станция във високопроизводителен персонален суперкомпютър, който дава възможност на професионалистите да постигнат значително по-високи производителност и енергийна ефективност, спрямо CPU-ориентираните решения.

"Благодарение на перспективното мислене на конструкторите на Supermicro, подготвили платформата за вграждане на Nvidia Tesla C1060, системата заработи с лекота и показа очакваните резултати", коментира Евгени Кърпачев, управител на Перси.

Изчислителните процесори Tesla C1060 разчитат на многоядрена паралелна архитектура, която в комбинация със "C"-базираната CUDA среда за разработка отключва пълния потенциал на графичните процесори за извършване на много тежки изчисления.