Създаването на технологичните изживявания на утрешния ден, за които хората ще мечтаят, започва с разбирането за това какво обичат те в своето ежедневие. Това заяви в своята презентация Женевиев Бел, директор на “Interaction and Experience Research” в Intel, на брифинг преди откриването на форума за разработчици IDF в Сан Франциско.

Бел представи подхода, който екипът й следва, за да създаде привлекателни изживявания, които ще подхранят следващата вълна на технологичен прогрес. Тя демонстрира как реалният живот вдъхновява иновациите, към които ще се адаптират бъдещите технологии, за да усъвършенстват начина, по който хората работят и живеят.

Хорст Хаусекър пък говори за „Създаването на бъдещите компютърни изживявания". Създадената наскоро лаборатория „Experience Technology Lab разработва “технологии, които ще бъдат в сърцето на следващо поколение потребителски изживявания”, като се прилагат иновации от световна класа.

Обявени бяха и няколко ориентирани към бъдещото изследователски проекта. OASIS  (Object-Aware Situated Interactive System), разработен от Intel Labs в Сиатъл, комбинира алгоритми за компютърна визия в реално време, 3D камери и микро прожекция за бързо разпознаване и проследяване на ежедневни физични обекти и жестове. Тази технология използва прожекция на дисплей на домашни повърхности, за да създаде интерактивни „острови”. Лесно се приспособява към всеки дом и всяка стая и почти на всяка хоризонтална или вертикална повърхност.



Проектът Context-Aware Vehicle, дело на Intel Lab в Хилсбъро, Орегон, адресира безопасността на водача и пътниците. Броят на устройствата и услугите в превозните средства бързо нарасна в последните десетилетия. Днес е възможно да говорите по телефона, да активирате автопилот, да управлявате навигационна система и много други неща, докато шофирате. Това повдига с особена острота въпроса за сигурността.

Когато шофьорът прекарва много време в разглеждане на менюта и натискане на бутони, които могат да ангажират и двете му ръце и очите му, това ще отвлече вниманието му от основната задача при шофиране. Използването на система за осъзнаване на контекста позволява да се подобри сигурността.

Демонстрацията на Intel Labs показа алгоритъм за разпознаване на лица чрез вградени устройства, които дават достъп до инфраструктурата на автомобила и идентифицират поведението в колата. За целта се използват вградени камери и сензори, както и услуги за удобство на шофьора и пътниците.