25-годишният американец Джоузеф Кенерли III сключи договор за една година с плевенския Спартак. Високият 206 см център миналия сезон игра в отбора на Дебрецен, Унгария.

"С нетърпение очаквам да се пръсъедния към отбора. Искам да станем шампиони." Това е първия коментар на новия център на Спартак Плевен Джоузеф Кенърли III след като се присъедини към отбора пред официалния сайт на клуба spartak-basket.com "Избрах Спартак Плевен, защото ми изглежда като отбор, към който моят стил на игра ще пасне", продължава новото попълнение. "Другата причина да избера България е възможността да продължа кариерата си в нова държава."


България е осмата държава в баскетболната кариера на Джо. Преди това той е играл в Унгария, Португалия, Йордания, Ливан, Аржентина, Уругвай и родината му САЩ.


"Не съм запознат с България, но знам, че е хубава страна. Знам, че НБЛ е страхотно първенство и съм много развълнуван, че ще мога да играя в него като защитавам името на град Плевен. Моята амбиция е с екипа на Спартак да покажа това, което мога и да помогна на отбора да побеждава, побеждава, побеждава!! Ще се боря под коша, ще иргая здраво и ще се надявам отборът да ме хареса. Това е", заключва Кенърли в коментара за очакванията си от новия трансфер.

Последните две години 206-сантиметровият баскетболист играе в унгарския Дебрецен. Баскетболният отбор на този град, за разлика от футболния, не е сред фаворитите в местното първенство. Когато Джоузеф Кенърли отива в града на унгарските наденички, местният отбор е във втора дивизия. С помощта на американеца Дебрецен става шампион на дивизията и се изкачва в елитната баскетболна лига на Унгария. Тази година Дебрецен, с Джо в титулярната петица, завърши на 13-тото, предпоследно място в елита на Унгария и отново изпадна в по-ниския ешалон.

Вероятно това е една от причините Джоузеф Кенърли да потърси ново предизвикателство. През сезона в унгарската А дивизия Дебрецен записва едва 3 победи срещу 23 загуби.

Кенърли играе средно по 31 минути в мач и записва средно по 12 точки и 5,6 борби. Американецът има 49,8% успеваемост от зоната на две точки като общо през сезона в унгарския елит е вкарал 129 коша за две точки от 259 опита. Тройките не са силата на Джоузев и той почти не опитва стрелба от тази позиция. За целия сезон той се е пробвал едва 13 пъти, като два от тях са били успешни. 66,3 е процента му на успеваемост от наказателната линия (59/89). Джоузев попада в една индивидулана класация на унгарското първенство - тази по чадъри. Той е бил шестия най-добър блокировач в Унгария през сезона с общо 20 чадъра.