Производителност на компютър в мобилен телефон осигурява новият Nokia N900. Моделът бележи следваща фаза в еволюцията на софтуера Maemo, базиран на системата Линукс.

N900 развива предишното поколение интернет таблет устройства на Nokia, като дава по-големи възможности за едновременно изпълнение на множество задачи и сърфиране в мрежата по същия начин, по който това става на настолния компютър.

Чрез софтуера Maemo 5 потребителите на Nokia N900 могат да ползват десетки приложения едновременно, разполагайки със сензорен екран и клавиатурата QWERTY.

"Maemo ни дава своеобразен синтез между мощта на компютъра, интернет и мобилния телефон”, казват от финландската компания.

N900 е снабден с мощен процесор ARM Cortex-A8, с до 1 гигабайт памет за приложенията и графичен ускорител OpenGL ES 2.0. Резултатът е подобен на постигания чрез персоналния компютър „мултитаскинг”, позволяващ много на брой приложения да оперират по едно и също време.

Превключването от едно приложение към друго е опростено, тъй като всички активни програми са достъпни непрекъснато през таблото на телефона. Панорамният начален екран може да бъде персонализиран напълно, като се поставят на него предпочитаните икони-препратки, джаджи и приложения.

N900 е снабден със сензорен екран WVGA с висока резолюция и бърза интернет връзка, осъществявана чрез 10/2 HSPA и LAN. Благодарение на браузъра, базиран на Mozilla, уеб сайтовете изглеждат по същия начин, по който биха изглеждали на всеки компютър.

Онлайн видеоклиповете и интерактивните приложения се виждат с яснота и живост, която им дава инсталираният Adobe Flash 9.4. Обновяването и надграждането на софтуера Maemo стават автоматично през интернет.

Размяната на кратки текстови съобщения или съобщения от типа на чата с приятели се виждат на един екран, докато всички разговори са организирани в отделни прозорци.

N900 има 32 гигабайта вградена памет, която може да бъде увеличена до 48 гигабайта чрез използване на допълнителна microSD карта. За фотографски нужди е предназначен интерфейсът с тагове, който помага на потребителите да получат качествени изображения от 5-мегапикселовата камера и оптиката на Carl Zeiss.

Nokia N900 ще бъде пуснат в продажба на определени пазари през октомври тази година на цена на дребно 500 евро, преди облагане с данъци. Компанията ще покаже модела на изложението Nokia World в германския град Щутгарт на 2 септември.