Милиони телевизионни зрители гледат пиратски филми, като тенденцията се засилва, въпреки мерките, предприемани от притежаталите на авторски права и властите.

Масово се свалят филми, телевизионни предавания и сериали от мрежите за файлов обмен. По данни на компанията за проучвания Big Champagne, през последната година броят на посещенията на торент тракерите се е удвоил.

Преобладащата част от потребителите на пиратско съдържание предпочитат да обменят филми и телевизионни програми, вместо музика, сочи анализът, данни от който изнася BBC.

Само американски филми влизат в десетката на най-популярните "пиърингови" сериали. Номер едно за миналата година е Heroes, който е бил свален от 55 милиона души, показва статистиката на Big Champagne.

На второ място по популярност е сериалът Lost, който се радва на 51-милионна пиъринг аудитория. Трета в пиратската класация е сагата "24".

Британските ТВ шоута също заемат подобаващо място. Така например, последните епизоди на Top Gear са били сваляни по 300 хиляди пъти на ден.

Интересното в случая е, че близо половината от заявките за британския сериал са дошли от територията на САЩ. В същото време само 4% от свалянията са направили потребители от Обединеното кралство.

При кино филмите категоричен лидер в пиъринговите мрежи е Watchmen. Близо 17 милиона души са изпиратствали филма през миналата година, твърди Big Champagne.

В тройката на най-популярните филми сред любителите на файловия обмен влизат още The Curious Case of Benjamin Button с 13,1 милиона сваляния и Yes Man с 13 милиона.

Челната десетка допълват заглавия като Twilight (11,6 млн.), Fast and Furious (10,6 млн.), Gran Torino, Marley and Me, Slumdog Millionaire, Bolt и Australia.

Кино и филмовата индустрия влага неимоверни усилия, за да спре пиратството на нейните продукти. В редица държави действията на правопритежателите намират подкрепа от властите.

Във фокуса на антипиратските действия тази година е торент порталът The Pirate Bay, един от най-големите в света. През април съдът издаде ефективни присъди за затвор и глоби на четиримата му собственици.

Порталът обаче продължи да функционира, като наскоро започна сделка по продажбата му. Кандидат купувачите от шведската софтуерна компания GGF обявиха, че ще превърнат The Pirate Bay в портал за платено съдържание.

През седмицата достъпът до торент тракера дори беше временно спрян, като според някои източници, титулярният доставчик е прекратил поддръжката на сайта под заплаха от солена глоба. Скоро обаче The Pairate Bay възобнови работата си, вероятно ползвайки услугите на друга хостинг компания.