Нелегалното сваляне на филми от интернет е нараснало с 30% за последните пет години във Великобритания, според проучване на консултантската компания Envisional.

Торент филмите са много по-популярни от незаконно сваляните ТВ епизоди, игри, софтуер и музика. Петте топ заглавия от миналата година, вкл. Toy Story 3, Inception и Harry Potter, са били свалени 1,4 милиона пъти.

Изглежда, че незаконното ползване на съдържание от интернет е стимулирано от възхода на широколентовите комуникации и желанието за незабавен достъп до филмите, преди официалното им пускане на пазара.

Филмовата индустрия твърди, че пиратските филми й костват 170 милиона паунда годишно и застрашават хиляди работни места.

Начините за пиратство стават все по-лесни, с нарастваща скорост на даунлоуд и удобно търсене на съдържание, коментират анализаторите от Envisional. Новото онлайн поколение всъщност не се притеснява за незаконното изтегляне на съдържание.

Определящ фактор е и достъпността - в интернет има много нови американски филми, които хората са нетърпеливи да си свалят и изгледат, тъй като не могат да се сдобият легално с тях.