Прокуратурата внесе в съда днес обвинителния акт срещу световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки. Обвинението е за шофиране след употреба на алкохол, причиняване на катастрофа, смърт на едно лице и тежка телесна повреда на друго, съобщиха от прокуратурата.

В правомощията на съда е да насрочи дата за начало на делото и съдия-докладчик по него.

На 5 август т.г. Стависки предизвика тежка верижна катастрофа на пътя Приморско-Бургас с още две коли. При нея загина 24-годишният Петър Петров от Сливен и тежко пострада 19-годишната Мануела Горсова от Велико Търново, която все още е в кома.

Още в първите часове след инцидента бе констатирано, че фигуристът е бил в нетрезво състояние. Първоначално количеството алкохол в кръвта на Максим бе констатирано на 1,18 промила, но в хода на досъдебното производство прокуратурата го прецизира на 1,29 промила.

При предаването на материалите по случая фигуристът и защитата му предложиха сключване на извънсъдебно споразумение с максимално допустимата условна присъда - три години с петгодишен изпитателен срок и три години лишаване от свидетелство за правоуправление.

Окръжна прокуратура-Бургас обаче отхвърли искането. Предвиденото наказание по закон за това престъпление е от 3 до 10 г. лишаване от свобода. Според юристи има вариант процесът да бъде разгледан по т.нар. съкратено съдебно следствие.

Ако съдът допусне бърза процедура и подсъдимият се признае за виновен, делото ще бъде проведено без разпит на свидетели и вещи лица. По този начин подсъдимият ще има възможност да се възползва от възможността, за налагане на наказание под предвидения от закона минимум.

Очаква се близките на загиналия Петър Петров да предявят граждански иск срещу Стависки за над 100 хил.лв.