България победи с 3:1 гейма Чехия в последния си мач от група "Д" на европейското първенство по волейбол в Турция. След като записаха две изключително красиви победи над Сърбия и Италия, момчетата на Силвано Пранди не спестиха усилия и срещу на пръв поглед непретенциозния чешки тим, който оказа сериозна съпротива и направи изненадващо силен мач срещу "трикольорите". След записаната поредна победа нашите момчета си осигуриха първото място в група "Д" и вече гледат напред към следващата фаза, където са тимовете на Холандия, Русия и Финландия.

"Лъвовете" излязоха без никакво напрежение аутсайдера в нашата група и въпреки съпротивата, която се опитваха да окажат, чехите бяха безпомощни срещу мощните атаки на Казийски и компания. След 8:7 в полза на България, "трикольорите" се активизираха и дръпнаха в резултата до 16:12 при втората техническа пауза. Приятно впечатление продължи да прави разпределителят Андрей Жеков, който с разнообразната си игра използва по максимално най- добрия начин всички нападатели в тима ни. След 23 минути игра и убедителното 25:19 нашите поведоха с 1:0 гейма.

Значително по-мобилизирани излязоха чехите във втората част на мача. Рискът, който символичните домакини поеха при изпълнението на сервис, даде резултат и българското посрещане бе значително по-затруднено. След 8:7 в полза на Чехия, играта постепенно бе изравнена, въпреки че при втората техническа пауза нашите отново бяха в ролята на догонващи - 14:16. В самия край на гейма момчетата на Силвано Пранди допуснаха противника да дръпне с три точки при 20:17, а страхотно включване на Валентин Братоев позволи да изравним до 21:21. Блокадата ни обаче спря да работи, а силният начален удар на чехите създаде допълнителни проблеми за нашите, които изпуснаха гейма след 23:25 точки.

Третият гейм започна отново изненадващо силно за противника ни, в чийто редици заблестя Лукаш Тихачек. Българите отново позволиха разлика от 7:10, която не успяха да стопят и до второто техническо прекъсване. Либерото Мартин Кристоф се оказа непробиваем от сервис, което допълнително затрудни играта ни в средата на гейма. Две успешни блокади на Вальо Братоев и Виктор Йосифов ни дадоха преднина за 20:17, а с демонстрация на характер нашите заслужено затвориха тази част с 25:20 и поведоха с 2:1 гейма.

Последната четвърта част в мача започна добре за националите ни, които засилиха сервиса и успяха да поведат със 7:4. Отлични изяви на Жеков и Йосифов на блокада позволиха да дръпнем в резултата до 13:9. Великолепната игра в защита увеличи преднината ни до 19:13, а до края на гейма превъзходството на България бе очевидно и "лъвовете" нямаха никакви проблеми да затворят гейма с 25:17 и мача с 3:1 гейма.

Следващият двубой на нашите е във вторник (8-ми септември) от 15:00 часа срещу тима на Финландия, в сряда (9-ти септември) националите ни излизат от 17:30 часа срещу Холандия, а в четвъртък (10-ти септември) от 20:00 часа е битката с Русия.

Европейско първенство по волейбол за мъжете в Турция, среща от група D:

    Чехия - България - 1:3 (19:25, 25:23, 20:25, 17:25)
    Сърбия - Италия  - 3:1 (25:23, 19:25, 25:12, 25:21)