Мъжкият национален отбор на България записа загуба в предпоследната си контрола преди началото на Световното първенство в Полша. Пред близо 2500 зрители в Арена Ботевград националите отстъпиха с 1:3 (21:25, 22:25, 25:23, 22:25) на Франция. 


Селекционерът Пламен Константинов заложи на следния стартов състав: Андрей Жеков и Цветан Соколов по диагонала, Тодор Алексиев и Николай Пенчев в посрещане и Теодор Тодоров и Виктор Йосифов в центъра. Либеро бе Теодор Салпаров. 


Геймът започна отлично за българските момчета, които набързо поведоха с 8:4. След това обаче последва отпускане и серия от лоши сервиси, в резултат на което Петлите не само че изравниха, а и поведоха с 16:14. Французите понатрупаха самочувствие и успяха да се откъснат при 23:19. Пламен Константинов пусна Тодор Скримов в търсене на по-ефективен сервис, но това не помогна и Франция поведе след 25:21. 


Вторият гейм започна по-равностойно, но в последствие Франция натрупа аванс от четири точки и се откъсна при 16:12. Отлични впечатления остави Бенжамин Тонюти, който затрудняваше българските национали и с прецизния си сервис. Момчетата на Пламен Константинов направиха опит да се върнат в гейма, но Петлите не позволиха и направиха 2:0 след 25:22. 


В третата част Пламен Константинов предприе две промени с включването на Мирослав Градинаров и на Светослав Гоцев на мястото на Тодор Алексиев и на Виктор Йосифов. Въпреки това обаче Франция продължаваше да играе по-добре и поддържаше аванс от 2-3 точки. И когато заплахата резултатът да стане 0:3 ставаше все по-голяма реалност, българските волейболисти се мобилизираха и успяха да намалят изоставането си на 1:2 след 25:23. 


При 8:7 за България в четвъртата част в залата половината от осветлението изгасна заради токов удар и се наложи 15 минути прекъсване. Паузата се отрази позитивно на българските момчета, които направиха 16:13 и гледаха към тайбрека. Французите обаче не бяха на това мнение и успяха да обърнат и да поведат с 21:19. Аванс, който задържаха докрай, за да триумфират в контролата. 


Най-резултатен в мача бе звездата на България Цветан Соколов, който реализира 24 точки (2 блокади, 76 % в нападение). За Франция 12 точки направи Ервин Нгапет (63 % в атака).


Утре в последната си контрола, отново в Арена Ботевград, волейболните ни национали ще играят с Бразилия. Вчера бразилците победиха Франция с 3-1 в мач без публика.