Променя се механизмът на изплащане на целевата помощ като вместо еднократно и авансово, тя ще се изплаща в пари на два пъти – до 31 декември за месеците ноември и декември на текущата година и до 31 януари за месеците януари, февруари и март.

На хората, които се отопляват с твърдо гориво, се дава възможност за личен избор по отношение на начина на получаване на целевата помощ – в пари или чрез превод на отпуснатата помощ на избран от тях търговец на твърдо гориво, който ще им го достави. Във втория случай разплащането ще се осъществява директно между дирекциите „Социално подпомагане” и търговците.

В случаите, когато снабдяването с твърди горива бъде затруднено (т.е., същите не бъдат доставени), със заповед на директора на дирекция „Социално подпомагане” помощта ще може да бъде предоставяна на правоимащите лица и семейства в пари.

С оглед по-добрата защита на хората и недопускане на дискриминация при промяната в начина на изплащане на отпуснатите помощи, са въведени норми, които ще им дадат възможност до 30 септември да заявят пред дирекциите „Социално подпомагане” желанието си за начина на изплащане на помощта през настоящия отоплителен сезон 2009-2010 г.

До момента в дирекция "Социално подпомагане" - Ботевград са постъпили 1008 молби-декларации за получаване на целева помощ за отопление. Приемането на документи продължава до края на октомври.