Проектът „Заедно за гората” е разработен от гл. ас. Десислава Алексова – преподавател по международен туризъм в Международното висше бизнес училище в Ботевград  През миналата година тя бе номинирана за приза „Човек на годината 2015” за активна природозащитна дейност.  Номинацията й дава право да кандидатства с проектно предложение в една от следните категории „Права на човека”, „Опазване на околната среда” или „Защита правата на животните. Одобрените проекти ще бъдат финансирани от микрофонд  „Човек на годината” към Българския хелзинкски комитет.


Проектът „Заедно за горите”има за цел да допринесе за прякото ангажиране на гражданите в процесите по инвентаризация, планиране, контрол и управление на горските територии, как да участват в изготвянето на ОПРГТ, как да подават сигнали за нарушения и как да следят дали една гора се изсича законосъобразно с необходимите разрешителни. Ще се формират два пилотни района, където да бъде поставено началото на добри практики за диалог между широк кръг заинтересовани страни, а именно общините Ботевград и Чипровци, всяка от които има своята специфика и отчита първостепенното значение на проблема с опазването на горите. Това е  възможност, чрез която местните ще имат право да упражняват гражданския си контрол, което, от своя страна, ще спомогне за намаляване на кражбите, незаконните сечи, наводненията.


За целта ще бъдат поканени лектори-лесовъди, които да представят по ясен и разбираем начин съществуващите проблеми и опасности, да разяснят на участниците по какъв начин всеки от тях може да участва в опазването на горите и да разискват конкретни казуси. Изготвени ще бъдат информационни и рекламни материали, дискове, включващи презентациите на лекторите и полезна съпътстваща информация. Предвиждат се мероприятия в различен формат пред разнообразни аудитории. Видео записите от срещите ще помогнат за разпространение на целите семинари и дискусии едновременно на няколко платформи /„Място за бъдеще”, сайтовете на БТК и АПБ, към новини на местни медии и фейсбук страницата „За гората”, която ще бъде специално създадена, както и на сходни страници и сред групи в социалната мрежа/.


Залесяването в Ботевград ще бъде естествено продължение на проведената дискусия и добър пример за синергия между общинското ръководство, горското стопанство, местната общност, студенти и доброволци от други места, за които опазването на гората е кауза.


Ако проектът получи положителна оценка, планираните дейности по него ще бъдат реализирани в периода 5 април – 30 юни 2016 год.


Общинското ръководство е заявило готовност да окаже нужната подкрепа за реализация на проекта, съобщи Десислава Алексова.