Военните видео и компютърни игри, както и социалните мрежи и кръстословиците подобряват интелекта. Писането на смс-и, микроблогингът и гледането на клипове - напротив, те нанасят вреда, защото отслабват паметта. Това е заключението на учени от университета "Стърлигнг" във Великобритания, цитирани от Би Би Си.

Те са съставили специална програма Jungle Memory, която тренира паметта и са я изпробвали на ученици от 11 до 14 години. 8 седмици след експеримента при участвалите в него е било констатирано забележимо покачване на показателите на IQ-тестовете. Подобрили са се и техните резултати на различни тестове за грамотност и способност за количествено мислене.

Експертите отбелязват, че т.нар. работна памет се тренира добре чрез игрите-стратегии, в които се изисква планиране на действията. Също толкова полезни са и решаването на логически задачи (например судоку) и общуването в социалните мрежи.

Негативен резултат обаче е дало използването на системите за микроблогинг, смс-ите и гледането на видеоклипове в Мрежата. Според учените в микроблоговете се получава "заливане с информация от твърде лаконични съобщения, над които няма нужда да се мисли, което води до разконцентриране и липса на мисловна дейност".

Интензивната обмяна на смс-и пък понижава IQ-то, а от дългия престой пред екрана в гледането на клипове се стига до нарушаване на способността за концентрация и внимание в комбинация с хиперактивност.