Най-тихата стая в света отвори врати за изследвания в областта на нанотехнологията, съобщи БТА.

Д-р Дейвид Карбери подготвя експеримент в новата сграда на Бристолския университет, която е "най-тихата" в света. Помещението е със свръхниски вибрации и струва 11 милиона британски лири.

Тук работата на учените с атомите и молекулите няма да се нарушава от вибрациите в околната среда. В модерната лаборатория, разположена в мазето на Центъра за нанонаука и квантова информация към Университета на Бристол и съединена със скалните му основи, практически няма никакво движение на въздуха.

Архитектурата пречи в сградата да проникват ехо и звукови вълни, въпреки че тя е в центъра на Бристол. Външните й панели са от "самопочистващо" се стъкло. То разгражда мръсотията с помощта на наночастици.

В Центъра за нанонаука и квантова информация ще се провеждат различни експерименти, от търсене на екологични методи за производство на енергия до създаване на по-ефикасни начини за лечение на рак.

В контролираната околна среда на лабораторията вибрациите, акустичните и въздушните движения са почти нулеви, казва директорът на центъра Нийл Стивънс.

В нанотехнологиите се изследват материали с размери от порядъка между 1 и 100 нанометра, или 1 стохилядна част от дебелината на лист хартия. Затова за успеха на един експеримент е нужно въздухът да е абсолютно неподвижен, обяснява ученият.