Българският национален отбор по баскетбол ще гони първа победа на тазгодишното Европейско първенство по баскетбол в двубоя срещу Турция довечера. Срещата започва в 22,15 часа в зала "Хилядолетие" в полския град Вроцлав и е част от програмата на група D на на най-големия баскетболен форум на Стария континент. Мачът ще бъде излъчен пряко по БНТ 1.

Във вчерашния ден България откри Евробаскет 2009 срещу домакина Полша. Момчетата на Пини Гершон обаче загубиха със 78:90. От своя страна турците вече са във втората фаза на надпреварата, след като се наложиха над Литва с 84:76. Отборът воден от сръбския специалист Богдан Таневич изигра впечатляващ мач, като седеше изключително дисциплинирано на терена и на практика "надстреля" състава на Рамунас Батаутас.

В днешната среща именно добрите реализаторски умения на "трикольорите" ще бъдат ключа не съм към добро представяне, но и към евентуална първа победа за България. Нашите нямат записан успех на подобна надпревара от 1989 година насам, когато за последно победиха Холандия в мач за 7-8 място.

Предполага се, че тази вечер във Вроцлав селекционерът Пини Гершон няма да извърши промени в основния състав. Очаква се в основната петица за срещата с турците отново да излязат Ърл Роуланд, капитанът Тодор Стойков, Филип Виденов, Васил Евтимов и Деян Иванов.

Сблъсъкът между двата тима е удобен момент за реванш за българите, които преди 4 години на Евробаскет 2005 в Сърбия и Черна гора отстъпиха на Турция с 89:94 след продължение. Тогава национален селекционер на тима бе настоящият генерален мениджър Росен Барчовски. Самият специалист сподели на шега преди старта на настоящия шампионат, че са си поделили с Гершон отговорността по представянето за мачовете с Полша и Турция. "Оставил съм на Пини да изненада Полша, аз пък пък взимам Турция. Така сме се разбрали", отсече тогава треньор номер 1 на България за 2005 година.

Невероятна атмосфера очаква българския тим за мача довечера. Нашите ще разполагат с около 300 фенове, които обаче отново нямат намерение да спрат да дерат гърла за "трикольорите' през всичките 40 минути на двубоя. Турските запалянковци са значително повече. Във вчерашния мач срещу Литва те разполагаха на трибуните в "Hala Stulecia" с над 2000 свои привърженици.