Българският национален отбор по баскетбол има последен шанс да се класира в следващата фаза на Евробаскет 2009 в случай, че покаже някакво желание за комбинативна и отборна игра в предстоящия мач срещу Литва. Срещата започва в 22,15 часа българско време във Вроцлав и ще бъде излъчена пряко по БНТ САТ. След вчерашния бездушен мач, в който на моменти действията на "трикольорите" можеха да доведат до пълна лудост и срам феновете на великата игра с оранжевата топка в България, сега "Тодор Стойков и компания" не е лошо да докажат, че имат право да играят с националния екип и най-общо да представляват България на най-големия форум на Стария континент.

Българският щаб ще трябва да се погрижи да вдигне психологически тима с оглед тежката загуба от Турция вчера и най-вече безобразния баскетбол, който ни предложи да наблюдаваме тимът на Пини Гершон. Шансове срещу Литва днес не липсват, но отборът на Рамунас Батаутас ще се хвърли на 100% срещу българския състав, след като допусна две загуби в предишните две срещи. Литовците отстъпиха на Турция и домакина Полша. Тимът от прибалтийската република има своите слабости, но пък от друга страна българите трябва да заиграят като отбор, за да разчитат в съзнанието на всички наблюдаващи Евробаскет 2009 да остане поне някакъв спомен, че въобще са присъствали по терените в Полша през септември тази година.

България и Литва бяха в една предварителна група и по време на Евробаскет 2005 в Сърбия и Черна гора. Тогава нашите допуснаха загуба от съперника със 79:92.