Бившият земеделски министър Валери Цветанов и бившият председател на Агенцията по горите Стефан Юруков бяха привлечени като обвиняеми за общо 35 неизгодни сделки със замяна на държавни земи. От тях за държавата са настъпили щети за над 4,5 млн. лева. За Стефан Юруков това е второ обвинение.

Валери Цветанов е привлечен като обвиняем за 15 случая на неправомерни замени на държавни земи. Престъпление е извършено на 28 февруари тази година. Обвинението срещу него е повдигнато по чл. 282 от НК - престъпление по служба. По информация на Дарик, щетите за държавата от тези заменки са за над 70 млн. лева. "Сделките са незаконосъобразни и неизгодни за държавата. Това е работното обвинение", обясни градският прокурор Николай Кокинов.

Облагодетелствани са 15 различни физически лица и фирми, които също ще се разследват. Земите са заменяни из цяла България.

Стефан Юруков е обвинен за 20 неизгодни сделки по чл. 220 от НК, общият размер на вредите от които са над 4,5 млн. лева, което представлява разликите в стойностите от неизгодните сделки. Престъплението е извършено на 23 януари тази година. "Замените са незаконосъобразни, ощетяват държавата, тъй като стойността на едните имоти е по-ниска в полза на субектите, които са облагодетелствани", поясни градският прокурор.

При Валери Цветанов целта е била да се облагодетелстват трети лица. Той не е координирал държавната политика в тази област и не е извършил контрол върху нея, както пише в постановлението му за привличане като обвиняем. Прокуратурата ще внесе в Министерството на земеделието искане за разваляне на сделките.

Валери Цветанов в обясненията си пред Националното следствие днес заяви, че не е виновен. На излизане от сградата той каза, че подписаните от него замени са били изцяло законни и няма да коментира обвинението. Адвокатът му Васил Василев го квалифицира като "обидно" от правна гледна точка, тъй като няма длъжностно престъпление - заменките са подписани преди налагането на мораториума.