Обществената и конституционната рамка е много различна днес, за да се прави паралел с режима преди 1989 г. Това каза пред БТВ бившият шеф на Шести отдел на Шесто управление на ДС Димитър Иванов. Той препоръча да не се отива към истерията да се счита, че всички се подслушват.

Не може да се подслушват неопределен брой хора, а и това не е необходимо. Ако приемем, че Цветан Цветанов е субект на подслушването не трябва да слушат всички, а само определени хора. Това може да се е правило с цел да се провери дали някои хора са лоялни или ако са вземали пари се отчитат в партията или ги задържат за себе си.

Един млад и неукрепнал човек като министъра на вътрешните работи може да се е изкушил да трупа компромати. Цветанов се е изкушил, но както казва Дон Корлеоне - „това е просто бизнес“. Моята цел е да управлявам партията и държавата, а начина е да има компромати, каза Иванов.

Цветанов постави под контрол на правозащитните системи – СДОТО, следствието, прокуратурата и съда. От друга страна обаче сме парламентарна демокрация, която се контролира от Цветанов и изпълнителна власт, която се контролира от Бойко Борисов. В момента има един наплашен от Цветанов президент в лицето на Росен Плевнелиев, който се чуди как да каже, че не е подслушван. В момента всичко се контролира именно от Цветан Цветанов. От обективна страна подобни права му бяха дадени от Борисов, но от субективна той разполага с много качества. Той има нисък праг на нравствени задръжки, много силна воля за власт и упоритост. За него беше катастрофа, когато разбра, че няма да бъде издигнат като президент, заяви Иванов. САЩ подкрепят Цветанов и това е видно по всички реакции, разкри бившият служител на ДС. По съответните начини на Борисов му е подсказано, че Цветанов е изключително стабилен човек, на когото може да се разчита. Бившият премиер е с отнети възможности да реагира и в момента лавира. Борисов си призна, че не може да действа, на мен ми прозвуча като „Моля, помощ“, заяви Иванов.