За миналата година ОУ “Н.Й. Вапцаров” е заплатило 1 178 лв. на ВиК за услугата “заустване на дъждовни води в канализационната система”. От водното дружество са поискали още 2 774.37 лв. за същия период.

Наша проверка показа, че училищата плащат за подобна услуга от въвеждането на делегираните бюджети през 2008 год. Дължимата сума се определя според средногодишния валеж за предходната година, обявен официално от Института по метеорология и хирдлология,  и изчислено от ВиК оператора количество. Водното дружество събира такса “дъждовни” от потребители, чиито имоти са с непропусклива настилка над 200 кв.м. Като основание за това общинската фирма посочва “чл.28, т.1 от Общите условия за предоставяне на ВиК услуги на потребителите на община Ботевград, приети с Решение №ОУ-020 от 09.06.2006 г. на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране”. Повърхностите с непропускливи площи се замерват предварително от комисия, в която влизат представители на ВиК. При замерването би трябвало да присъстват стопаните на съответния имот, тъй като е необходимо да удостоверят с подписа си, че са съгласни с установената квадратура на непропускливите площи.

В конкретния случая с ОУ “Н.Й.Вапцаров” е установено, след направените замервания, че непропускливата площ възлиза на 2200 кв.м., за което има протокол, подписан от комисията и директора на училището. Ръководството на учебното заведение е превело за 2008 год. на ВиК “Бебреш” 1 178.50 лв. за услугата “заустване на дъждовни води в канализационната система”. От водното дружество обаче искат училището да внесе още 2 774.37 лв. Мотивът е, че е извършено ново замерване, при което комисията е установила, че непропускливите площи, настилки и покривни конструкции в учебното заведение са 8 200 кв.м – 4 пъти повече от първоначално определената квадратура. Директорът на училището Петя Кочкова няма представа кой и кога е направил замерването. Тя не е участвала в комисията и не е подписвала протокол, в който е отразена корекцията.

“Училището редовно си плаща водата, но тази сума няма да плати”, кетегорична е Кочкова. Според нея това е начин да се източват делегираните бюджети на училищата. Петя Кочкова съобщи, че цитираното от ВиК Решение, според което дружеството събира такса “дъждовни”, не е публикувано в интернет страницата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Директорът на ОУ “Н.Й.Вапцаров” заяви пред наш репортер, че ще подаде жалба до ДКЕВР срещу действията на ВиК.  
Петя Кочкова съобщи още, че училищата в Етрополе не плащат за събиране на дъждовната вода в шахтите.