ВиК-холдингът е разработил методика за тестване на отпадъчните води, чрез което може да се установи броят на заразените от коронавирус в дадена област.


Това бе направено по препоръка на Европейската комисия , която насърчи държавите-членки на ЕС да въведат до 1 октомври система за наблюдение на отпадните води, насочена  към събиране на данни за SARS-CoV-2.
На страницата на ВиК-холдинга са публикувани резултати  от извършено национално пилотно проучване с цел разработване и апробиране на Методика за тестване на продукти от отпадъчни води/утайки, като  маркер за разпространението на SARS-CoV-2 .

За период от два месеца бяха взети и анализирани общо 100 броя проби от отпадъчни  води/активна утайка от десет пречиствателни станции за отпадъчни води (ПСОВ) в  градовете Бургас, Пловдив, Благоевград, Кюстендил, Сливен, Хасково, Шумен, Габрово, Ловеч и Разград, които осигуряват пречистване на битовите отпадъчни води на почти 1  милион жители.
Резултатите от изследването показаха 60% положителни и 40% отрицателни проби
за SARS-CoV-2. Методиката има за цел да подпомогне компетентните държавни органи в борбата с пандемията от Ковид – 19 на територията на цялата страна.
Към настоящия момент обаче  поради липса на стандартизиран протокол концентрацията
на SARS-CoV2 РНК в отпадъчни води не може да се използва за достоверно пресмятане на общия брой или процент заразени лица в дадената популация/територия – посочват в съобщението на интерет-страницата на ВиК холдинга.
Ако методиката бъде въведена, ВиК може да дава информация за болестта в 97 населени места – това е броят на пречиствателните станции за отпадни води. Сред тях е и Ботевград.