Няма промяна в условията за регистрация на безработни, напомнят от дирекция "Бюро по труда". 

За да се регистрирате и да ползвате права по реда на Закона за насърчаване на заетостта като търсещо работа лице, следва да подадете заявление-декларация по образец и да представите следните документи: документ за самоличност; документи за придобито образование и/или квалификация; документи, удостоверяващи общ и/или служебен стаж, и/или осигурителен стаж; документ, издаден от Общината - за регистрация по настоящ адрес /ако е необходимо/; решение на Териториалната експертна лекарска комисия/Националната експертна лекарска комисия – за лицата с трайно намалена работоспособност, от което да е видно има ли посочени противопоказани условия на труд; други документи – в случаите, когато е необходима писмена декларация за удостоверяване на други обстоятелства.

Задълженията след регистрацията са: да се изпълняват препоръките на трудовия посредник, както и предвидените действия, срокове и график за посещение съгласно изискванията на Закона за насърчаване на заетостта; при получаване на писмена покана регистрираният безработен трябва да се яви на указаните дата и час или при доказани уважителни причини -  най-късно в срок от три работни дни след тази дата; да се спазва стриктно предварително определения график за посещение; да уведомите писмено в 7- дневен срок при промени на адреса си; да уведомите в 7- дневен срок за настъпили промени в декларирания статус; да не отказвате неоснователно предложената подходяща работа и/или включване в курс за професионална квалификация.
При неспазване на тези задължения регистрацията Ви се прекратява, като право на следваща регистрация се придобива не по-рано от изтичане на 12 месеца след прекратяване на предходната.

Размерът на обезщетението за безработица се определя в подразделението на НОИ в Ботевград, а не в Бюрото по труда. Изчислява се на база трудов стаж, размер на възнаграждение, основание за освобождаване от работа. Минималното обезщетение е 6 лв. на ден.  Минималният срок за получаване на обезщетение е 4 месеца, а максималният – 1 година.

Срокът за регистрация в Бюрото по труда е 3 месеца от датата на освобождаване от работа.