Премиерът Бойко Борисов се ангажира правителството да финансира създаването на център за трансплантации.

„Дали е заради липса на пари, или на организация, но проблемът с трансплантациите в България стои с пълна сила", изтъкна Борисов след участието си в първата за новото правителство конференцията по трансплантология.

Премиерът отбеляза, че нуждаещите се за трансплантации в страната са около 1000 души - най-много за бъбреци, за черен дроб и за сърце.

Точната статистика сочи, че

  • от трансплантация на бъбрек се нуждаят 868 болни
  • трансплантация на сърце очакват 40 болни
  • черен дроб - 54
  • на стволови клетки над 1000.

Регистрите на Изпълнителната агенция по трансплантация показват, че от 2004 г. досега са извършени 142 трансплантации на бъбрек, 43 - на черен дроб и 13 - на сърце.

„Не е честно на хората да им се казва - тъй като 20 години държавата се организира, а и ние сега се организираме, през това време може вие да умрете", посочи Борисов и заяви, че колкото и да е по-скъпо, щом излезе орган от чужбина, той ще бъде платен от бюджета.

„През това време ще се организираме да направим център за трансплантации, който да се доближава максимално до съвременните изисквания", посочи Борисов.

Премиерът съобщи и, че България ще има център за стволови клетки и поясни, че на 15 септември проектът ще бъде готов и че ще бъде финансиран от държавата.

В конференцията участваха здравният министър Божидар Нанев и ръководители на болници, професори и специалисти в трансплантационните дейности, представители на пациентски организации.