Мъжко долно бельо днес може да се купи във всякакви варианти. Десетилетия наред обаче мъжките долни гащи са били доста неудобна тема - до деня, в който един американец прави страхотно откритие.

Преди време канадският психолог Джон Лайдън констатира две назабелязани дотогава закономерности на природата, отнасящи се до големите различия между мъжа и жената. Той установява, че мъжете започват да намират собствената си жена сива и безинтересна, щом в полезрението им се появи чужда, що-годе привлекателна жена. При жените е точно обратното: срещнат ли някой истински мъжкар, те се привързват още повече към мъжете си, започват да хвалят предимствата и да не забелязват недостатъците на своята половинка. Точно като в теорията на психолога изглеждат нещата и по отношение на различията в женското и мъжкото долно бельо. Може да се каже, че история на дамското долно бельо не съществува - дамите просто не са смогнали да я напишат, защото са се занимавали главно с шиенето, прането и гладенето. Писането е било привилегия на мъжете.
Тъкмо затова разполагаме с пространна история на мъжкото долно бельо и най-интимната му част. Тази история е много богата, макар и не дотам естетична. Само до преди 60 години тя все още е и история, в която чистотата и хигиената не играят ни най-малка роля. Модерният първообраз на мъжките долни гащи, т.н. "джокейки", е скроен като за евнух - не дава никаква представа за пищността или скромността на онази най-интимна част, която прикрива. Изобретателят му е американец от германски произход и се нарича Артур Кнайблер, а самото изобретение е направено в годините на голямата икономическа депресия и през 1934 година спасява силно застрашената от фалит фирма за бельо "Купър". Моделът на Кнайблер намира, впрочем, приложение и в по-ново време - не в детайли, а по отношение на принципа. Моделът на Кнайблер инспирира впоследствие появата на "слипа", чиито преимущества се съчетават прекрасно с джинсите, по някое време също излезли на мода. Слипът минава освен това за много "секси" - макар в никакъв случай да не може да се твърди, че по времето, когато за пръв път се появява на пазара, удовлетворява вкуса на цяла Америка; обратното, консервативните американци го намират прекалено фриволен и разбира се, неприличен. Независимо от това, снимките от първото модно изложение на мъжко долно бельо в САЩ са страхотни. Кнайблер се вдъхновява от фриволната френска плажна мода по време на престоя си на Лазурния бряг - копира гордата демонстрация на мъжествеността и секса. Германците пък се прочуват като блюстители на хигиената на мъжкото долно бельо - с една кампания през 70-те години на миналия век, при която десетина мъже се представят на публиката, облечени в бизнес-костюми и носещи на лицето си маски. Маските изобразяват свинска зурла, а целта на кампанията, както може би всеки ще се досети, е да покаже на силния пол, че силно занемарява хигиената, като сменя долните си гащи само веднъж седмично.