Гласуването с чужди карти от депутати и общински съветници да бъде криминализирано, предложи лидерът на "Ред, законност, справедливост" Яне Янев. В началото на следващата седмица от РЗС ще внесат в Народното събрание проект за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс и на Наказателния кодекс.

"Промените, които ще предложат от РЗС, са много и касаят теми, които не са решени законодателно вече години наред", заяви Янев. Той допълни, че те са съобразени с изискванията на Европейската комисия, отразени в няколко доклада.

Предложенията на РЗС ще бъдат внесени в парламента на два етапа. Първият ще е до следващата сряда, а вторият, когато Министерски съвет внесе своите проекти и те бъдат окомплектовани в един, поясни лидерът на РЗС. По думите му, една от най-важните промени, които предлагат от партията, e криминализирането на гласуването с чужда карти. "Предвидили сме при системно гласуване с чужди карти, повече от три пъти, наказанието да бъде лишаване от свобода от 3 до 6 години", каза Яне Янев.

Той допълни, че до 10 дни от партията ще обявят нови 10 топ сигнала за корупция, но не уточни с какво са свързани те.