Facebook съобщи, че печели повече, отколкото харчи и е регистрирала 300-милионния си член, предаде АФП. Съоснователят и главен изпълнителен директор на сайта за социални контакти Марк Цукерберг заяви, че бързо нарастващата мрежа се е превърнала в "положителен паричен поток" през последното тримесечие, което означава, че в момента тя печели достатъчно, за да покрива оперативните си разходи.

"По-рано тази година казахме, че очакваме да бъдем позитивни спрямо паричния поток някъде през 2010 година и съм очарован да споделя, че ние постигнахме тази важна цел миналото тримесечие", казва Цукерберг в блога си. "За нас това е важно, защото то превръща Facebook в силна независима услуга в дългосрочен план".

Съобщението на популярния сайт е важно, тъй като разположената в Пало Алто, Калифорния компания, за разлика от други интернет гиганти като Amazon, eBay, Google и Yahoo!, трябваше да докаже как ще трансформира растящия трафик в печалби. Цукерберг, който създаде сайта заедно с двама съквартиранти от Харвард преди 5 години, не дава никакви финансови подробности, но се смята, че годишно оглавяваната от него компания печели стотици милиони долари от реклами.

Главният изпълнителен директор на Facebook съобщава, че "считано от днес, ние обслужваме 300 милиона души по цялото земно кълбо". 200-милионният потребител на сайта бе регистриран през април, припомня БГНЕС. Софтуерният гигант Microsoft закупи 1,6% акции от компанията през 2007 година за 240 милиона долара, с което стойността на социалната мрежа на хартия достигна 15 милиарда долара.