Първото, което аз лично очаквах, както беше обещано, една концепция за национална сигурност. Очевидно управляващите решават да тръгнат със законодателните промени преди такава концепция и това трябва да се отбележи, а после, ако се наложи ще се правят следващи промени. Идеята, която имахме ние за единна криминална полиция, сега вече е променена.

Това каза Михаил Миков, бивш министър на вътрешните работи, народен представител от Коалиция за България, в интервю за предаването на БНР "Преди всички", по повод промените в законите за МВР и ДАНС.

По думите му без работата на всички криминални полицаи в България, без усещането им за единност, ще има проблеми в работата. "Но това е въпрос, който е в отговорността на управляващото мнозинство", добави още Миков.

Според него дали ще е ГДБОП или дали другояче ще се казва, важното е да има резултати от дейността на тази структура.
По отношение на връщането на старото понятие главен секретар – административна функция, администрира, секретарства някому, като в случая става на въпрос за политическия кабинет, бившият вътрешен министър каза, че според него това е неудачно решение.

"Все още не е ясно какво точно ще се случи с ДАНС, но по-скоро тя ще остане една чисто аналитична контраразузнавателна служба", заяви по отношение на промените в ДАНС Михаил Миков.

Това не е най-доброто решение, защото въпреки всичките кусури, ДАНС е била създадена като една структура, която да чекира, да проверява работата на другите служби, а в същото време те да могат да проверяват работата на ДАНС, поясни още Миков. Но според него с тази промяна, която се върши контролът остава единствено политически в ръцете на министъра на политическото ръководство, допълни Михаил Миков.