По предложение на МВР, министрите одобриха промени в Закона за движение по пътищата.


Целта им е да се повиши контролът върху поведението на водачите и спирането на практиката с купуването на книжки.
Занапред снимките на нарушители, направени от видеокамерите на КАТ, ще се използват за издаване на фиш за превишена скорост.

Нови промени в Закона за движение по пътищата

Младите водачи ще получат книжките си с 26, а не както останалите - с 39 точки, но отпада първоначалният замисъл да не могат да карат през нощта.
Правителството реши още, че младите водачи ще карат с придружител, ако возят лица до 18-годишна възраст.
Все още в период на обсъждане е идеята за въвеждане на ограничение на мощността на двигателите на автомобилите, които ще се управляват от младите водачи. Уточнението е, че за млади се имат тези водачи, които са взели шофьорска книжа преди по-малко от една година и все още не са навършили 25 години. Тоест шофьор, който вземе книжка на 26 години, няма да е млад водач, уточняват от МС.
Неясен обаче остава случаят, при който 25-годишен, семеен с болно дете и книжка на половин година не може да отведе детето си до болницата, защото няма опитен познат, който да го придружи.

Занапред за срок от 1 до 3 месеца ще бъдат спирани от движение автомобили, които са били предоставени за правоуправление от неправоспособен водач.
Промените в закона задължават велосипедистите да носят каски, а през нощта – и светлоотразителни жилетки.

Нови промени в Закона за движение по пътищата

Сегашните 10 лв. за превишение с 10 км/ч стават 20 лв., за превишение с 11-20 км/ч глобата става 50 лв. (30 лв.) сега. Запазват се глобите от 100, 150 и 200 лв. за превишение от 21 до над 40 км/ч, но се предлага промяна при следващата стъпка.
Сега за превишение на скоростта с над 50 км/ч се налага глоба от 250 лв. и три месеца лишаване от правоуправление. Предложението е всеки следващи 5 км/ч превишение да се сакционират с по 50 лв.
На 50 лв. се увеличават глобите за неправилно паркиране, неспиране на знак „Стоп”, шофиране в бус-лентата, неправилно движение назад, неправилно изпреварване, управление на неизправно МПС.
Санкцията за неправилно преминаване през пешеходна пътека, покрай автобусна спирка, на червен светофар или паркиране на пешеходна пътека става 80 лв.