Държавата е загубила от незаконното затваряне на безмитните магазини по границата на България над 45 млн. лв., съобщават от Асоциацията за безмитна и тревъл ритейл търговия (АБТРТ).

На първо място са непостъпили приходи от данъци за около 40 млн. лв., предаде money.bg

Следват над 270 000 лв. от такси за поддръжка на ГКПП. Освен това са закрити 1700 работни места в основната и съпътстващите дейности.

В условията на финансова криза и липса на ликвидни средства, това е в сериозен ущърб на бюджета и домакинствата на хората, които са били заети в тази дейност.

Това са част от основните изводи от социоикономическия анализ за последиците от затварянето на безмитните обекти по сухопътните граници на България и възможността за възобновяването на тази дейност като антикризисна мярка. Той бе представен днес на пресконференция от доц. Димитър Стефанов и експерти на БТПП.

Безмитната търговия по сухопътните граници на България беше прекратена с отнемане на лицензите на операторите на 9 юли 2008 г. Мотивите на правителството вижте в
money.bg

Направеният икономически анализ година след закриването на този легитимен бизнес в страната показва още, че допълнителни загуби за бюджета е имало и заради законовите искания на засегнатите инвеститори, които по съдебен път претендират за обезщетения, заради това, че бизнесът им е бил незаконно ликвидиран, без преди това да му бъде направена оценка.

Тъй като закриването на бизнеса е в нарушение на чл. 17 т. 5 от Конституцията, първото от заведените от безмитни оператори дела срещу държавата вече е спечелено. Общата стойност на исковете към българската държава може да достигне 450 млн. лв.

Междувременно с около 70% и 90% са нараснали продажбите в безмитните обекти в двете ни европейски съседки - Гърция и Румъния.

Така печалбите и данъците от тази търговия се пренасочиха към съседните на България държави и техните безмитни оператори.

Това поставя въпроса, дали зад мотивите на бившето правителството не се крият лобистки интереси на съседна държава, реализирани чрез една от управляващите партии.