Световният шампион Испания се класира за втори пореден път на финал на Европейско първенство, след като тази вечер в полския град Катовице победи в първия полуфинал на Евробаскет 2009 Гърция с 82:64. Пред погледа на суперзвездата в НБА и ново попълнение на Мемфис Гризлис Алън Айвърсън възпитаниците на Серджо Скариоло имаха проблеми с противника единствено през първото полувреме, след което напълно надиграха селекцията на Йонас Казлаускас. Независимо от загубата представителният тим на южната ни съседка вече се класира за Световното първенство в Турция през следващата година, а утре излиза в мач за бронзовите медали срещу победителия от сблъсъка между Сърбия и Словения. "Ла Роха" пък ще има възможността да спечели европейската титла, след като преди две години в Мадрид загуби на финала от Русия само с точка разлика.

Най-резултатен за победителите беше Пау Гасол с 18 точки и 6 борби, Руди Фернандес добави 14 точки, а Алекс Мумбру завърши с 9 за успеха на "Ла Фурия".

Йоанис Бурусис наниза 11 точки, докато Ник Калатис завърши с 10 при поражението на Гърция.

Двубоят започна изключително оспорвано, като двата тима се опитваха да използват максимално преимуществото си в подкошието. Испанците дръпнаха със 7:2 след тройка на Хуан Карлос Наваро, но впоследствие тимът на Йонас Казлаускас изравни за 7:7 и до 8-ата минута на първата четвърт мачът вървеше кош за кош. Испанците обаче успяха да дръпнат в резултата с 8 точки, минута преди края, когато след силни изяви на Пау Гасол и Руди Фернандес първо излязоха напред за 21:16, а по-късно тройка на Карлос Кабесас изведе отброа на Серджо Скариоло напред за 24:16. В оставащото време Принтезис вкара при контраатака и бе фаулиран за 24:19, Алекс Мумбру реализира за 26:19, а в последната секунда на частта образцова атака на гърците бе отново завършена от Принтезис за 26:21 след 10 минути игра.

В началото втората четвърт Испания поведе с 10 точки за 31:21 след кошове на Мумбру и Наваро. "Ла Роха" демонстрира страхотна игра в защита и след 4 минути игра резултатът вече бе 34:21 в полза на световния шампион. Тройка на Спанулис, 5:54 минути преди края намали дефицита на Гърция на 10 точки за 24:34. Впоследствие гърците намалиха разликата на 8 точки 32:40, 2,30 минути преди сирената, но тройка на Серхио Юл отново изведе иберийците с 11 точки напред. До края южните ни съседи намалиха още разликата чрез силни прояви на Скорцанитис и Калатис за 40:47. Страхотна акция в самия край на полувремето между Хуан Карлос Наваро и Руди Фернандес обаче завърши с кош за Испания за 49:40 след 20 минути в Катовице.

Третата четвърт на срещата продължи под пълната доминация на Испания, като тимът на Серджо Скариоло перманентно водеше с 10 и повече точки. Последната и решителна част започна при резултат 67:51 в полза на "Ла Фурия", а 07:51 минути преди края тимът на Серджо Скариоло вече водеше с 20 за 71:51. До края двубоят единствено се доиграваше, като Испания записа заслужена победа с 82:64.