19 незаконни постройки в к-с „Меден рудник" бяха премахнати от поляната до бл. 74 и 81. Това съобщиха от община Бургас. Припомняме, акцията по събарянето на къщите започна тази сутрин.

От общината подчертават, че за разлика от предишната, проведена в квартал Горно Езерово, този път не е имало сериозно напрежение.

Тогава имаше кратък сблъсък между полицията и ромите в квартала, като циганите хвърляха камъни и павета по служителите на реда.

На мястото са присъствали и местни ромски лидери, които са оказали съдействие. Те са призовали хората от гетото сами да премахват незаконните постройки и ги убеждавали, че е крайно време да заживеят по установените правила и закони, посочват от общината.

От там допълват, че голяма част от незаконните постройки са били предварително демонтирани от ромите.

В така нареченото гето на „Меден рудник" са пристигнали кметът на Бургас Димитър Николов, директорът на ТД „Възраждане" Магдалена Манолова и директорът на РДНСК Милен Ненчев.

Представители на полицията, жандармерията и дирекция „Управление при кризи, обществен ред и сигурност" при общината са се погрижили за мерките за сигурност.

Кметът Николов за пореден път е обяснил, че всеки бургаски гражданин в неравностойно положение има право да кандидатства по установения ред за общинско жилище и много роми вече са настанени в такова.

Общинска администрация е раздала 100 пакета с документи за кандидатстване на хората от гетата в Горно Езерово и „Меден рудник", но досега само десетина семейства са ги внесли за разглеждане. Това доказва, че повечето самонастанили се семейства не са от Бургас, допълват от общината.

Циганите, които нямат тукашна регистрация трябва да се завърнат по родните си места, както вече са направили няколко семейства от Берковица, Сливен и Ямбол, чиито незаконни домове в Горно Езерово бяха премахнати.