Който нападне полицай - му се връща двойно.

Това неписано правило припомни премиерът Бойко Борисов, след като рано сутринта посети в МВР болница пребития в неделя в Перник полицай Димитър Димитров.

Борисов бе придружен от зам.-министрите Веселин Вучков, Павлин Димитров и генералния комисар Калин Георгиев.

Борисов категорично заяви, че са необходими законодателни промени, за да намаляват посегателствата срещу полицаи.

Припомняме, наркодилърът Росен Ефремов и Йордан Харалампиев - Секирата пребиха в неделя полицая Димитър Димитров в оживено и пълно с хора кафене на улица "Търговска". След това са си тръгнали, без никой да направи опит да ги спре.

Ефремов и Харалампиев, който е лежал в затвора за убийство, са обявени за общодържавно издирване.

Борисов каза, че е разпоредил издирваните лица по случая да бъдат задържани и то бързо.

Шефът на МВР-болница доц. Гено Киров каза, че състоянието на пострадалия Димитров е тежко. Той е с черепно-мозъчна травма, но има подобрение.
В съзнание е, контактен е в момента. За сега не му е правена операция.

По думите на Бойко Борисов пострадалият Димитър Димитров си е свършил много добре работата и се закани, че тези които са си позволили да го нападнат, ще съжаляват.

Премиерът каза, че е дал указания на двамата заместник-министри много бързо да бъдат подготвени промените в закона. За такива случаи да има много тежки санкции.

„Защото има едно неписано правило: който пипа полицай - двойно му се връща във всяко отношение", поясни Борисов.
Той бе категоричен, че законът трябва да е много ясен - докоснеш ли полицай - в затвора!"

Премиерът подчерта, че както трябва да има много по-тежки наказания за нападение над полицай, така и когато полицай извърши престъпление, особено по служба - неговото наказание трябва да е по-тежко отколкото на обикновен човек. Според премиера законовите промени ще бъдат подготвени в рамките на месец.

Помолен да коментира оплакванията от действията на „Вътрешна сигурност" в МВР Борисов бе категоричен: "За това може да се оплакват колкото си искат. Ще ги гонят от „Вътрешна сигурност" до край, защото това да вземат пари полицаи под всяко дърво в София или по магистралите няма да го има! За това „Вътрешна сигурност" ги гони толкова много".

Бойко Борисов подчерта, че за да искат полицаите да им се вдигат заплатите и да бъдат уважавани, трябва да изпълняват много съвестно ангажиментите си.

„Зад всеки един полицай ще стоя лично и ще го браня, но в никакъв случай няма да допусна рекет от страна на полицията върху гражданското общество", заяви премиерът.

Той припомни, че дори и при влязла в сила присъда и с риск от конфликт с институциите новите управляващи са отишли в Благоевград и са защитили полицаите, по случая „Чората", като изтъкна, че в случая е имало разписана полицейска операция от началниците.

Припомняме, след убийството на банкера Емил Кюлев бе наредена операция "Респект" в рамките на която по време на арест в Благоевград почина Ангел Димитров-Чората.