Не смятам, че вицепремиерът Цветан Цветанов се държи като министър-председател. Така отговори на журналистически въпрос премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Novini.bg.

"Всеки войник носи маршалски жезъл в раницата си, може пък да стане премиер", добави Борисов, като уточни, че се шегува, за да не бъдат разбрани думите му неправилно. "Цветанов си върши работата перфектно и си носи отговорностите. Няма конфликт и проблеми нито между вицепремиера и президента Росен Плевнелиев, нито между мен и Цветанов", каза министър-председателят.

Той отрече да има институционална криза около избора на конституционен съдия. "Напротив, криза имаше по време на Тройната коалиция, при управлението на президента Първанов. Тогава в Конституционния съд се назначаваха действително без никакъв конкурс, без никакво изслушване. Съветниците на Първанов ставаха главни прокурори, шефове на съдии, без абсолютно никаква дискусия. Сега институциите работят, и президента, и парламента, активно, за излъчването на кандидати. Сега, когато има диалог и кандидатурите се обсъждат, има демокрация", убеден е Борисов. Той е категоричен в позицията си, че пълната забрана за тютюнопушене на обществени места не трябва да отпадне, но уточни, че някои депутати от ГЕРБ подкрепят идеята за отмяната й. Борисов направи уговорката, че бизнесът също има своите аргументи. "Разбира се, те имат много доводи. Обясняват ми как като има сватба, младоженката трябва да излиза навън, за да пуши. От моите депутати има много, които са за либерализация - в смисъл, ако има зала за пушачи и зала за непушачи, или по никакъв начин да не се застрашава здравето на тези, които не искат да пушат, или когато има такова тържество – сватба или кръщене или някое частно събитие - да се либерализира", каза още премиерът.

Министър-председателят и министърът на правосъдието Диана Ковачева представиха новата услуга на Агенцията по вписванията „SMS оповестяване за настъпила входяща регистрация за търговец в информационната система на Търговския регистър. Премиерът, министър Ковачева и представители на Агенцията по вписванията, демонстрираха как работи услугата. Услугата – оповестяване със SMS за вписване на нови обстоятелства по партидата на дружества, може да се ползва не само от търговците, но и от всички заинтересовани лица. Тя ще се осъществява чрез предплатен пакет от 500 SMS-а на стойност 6 лв. за период от две години. Абонатът ще бъде оповестяван за настъпила входяща регистрация за търговец в Търговския регистър като опцията е да се проследяват промени по партидите на 10 фирми по предварително заявени ЕИК. Едно от основните изисквания за системата е съобщението до адресатите да не съдържа лични данни.