Microsoft представи прототип на нова операционна система с кодово название Barrelfish, която се разработва паралелно с Windows.

Barrelfish е съвместен проект на софтуерния гигант и Швейцарския федерален политехнически институт (ETH Zurich). Програмната платформа се разработва от 2007 г., а текущият й вариант е предназначен само за тестери, подчертава PCworld.bg.                                                                           

Операционната система Barrelfish е предназначена за компютри, снабдени с многоядрени процесори. От Microsoft обясняват, че платформата Barrelfish разглежда компютъра като мрежа от независими ядра.

Тази концепция позволява по-ефективно да се разпределят хардуерните ресурси между приложенията и по този начин се постига оптимален баланс между производителност и изразходвана енергия.

Освен това, за разлика от операционните системи Windows за персонални компютри, които са предназначени за х86 съвместими машини, програмната платформа Barrelfish ще поддържа и ARM чипове.

Ще отбележим, че зад стените на софтуерната корпорация се разработва и друга експериментална операционна система с кодово название Singularity. При проектирането на тази платформа се акцентира основно на надеждността и безопасността.