Парламентът прие на първо четене бюджета на Здравната каса за следващата година. Цялата опозиция гласува против. Атанас Щерев от НДСВ също отказа да подкрепи бюджета.

Щерев се обърна към колегите си от НДСВ, че поемат отговорност за приемането на един бюджет, който е напълно популистки. Бюджетът на Здравната каса е лош, защото средствата в него са малко, ще се формират дългове на болниците заради недостатъчно финансиране, аргументира се Щерев.

С този закон се създават и условия за нерегламентирани плащания, а ако не бъдат регламентирани, реформата в здравеопазването ще стане на кукуво лято, заяви Щерев.

Ваньо Шарков от ОДС посочи, че със средствата, които се отпускат за Здравната каса, от сега е ясно, че ще се наложи да й се отпускат допълнително пари през следващата година.

Мартин Димитров от ОДС заяви, че вместо мерки за въвеждане на пазарна икономика в отрасъла се засилва централизацията. Здравеопазването ще поглъща все повече пари, а качеството ще става все по-лошо, каза Димитров и обвини управляващите, че бягат от отговорност и я прехвърлят на следващото правителство.

Хасан Адемов от ДПС поясни, че ключовите думи за реформа в здравеопазването са демонополизация, конкуренция и реален пазар. Въпреки това той отбеляза, че средствата, предвидени за Здравната каса през 2008 г., са с 15% повече отколкото тази година.

Предвижда се през 2008 г. в Касата да постъпят 1 686 100 000 лева. От здравноосигурителни вноски - 1, 474 млн. лева, което означава ръст от 25 на сто в сравнение с тази година. Увеличението се дължи основно на размера на осигурителните вноски за деца до 18 години.

От 0.5 тя ще стане 3%. За останалите се запазва размерът от 6%, като съотношението между плащането от работодател и служител ще стане 60% към 40%. Разходите на Здравната каса са разчетени в размер на 1 680 700 000 лева.

Това означава, че те са с 14.7% повече от тази година. Административните разходи на НЗОК ще бъдат 46,5 млн. лева. От тях 10 млн. лева са за издаване на европейски здравноосигурителни карти. Разходите за здравноосигурителни плащания ще са в размер на 1 486 300 000 лева.

Всички здравноосигурителни плащания се увеличават през следващата година с изключение на разходите за медико-диагностична дейност, които запазват размера си. За болнична медицинска помощ са предвидени 785,6 млн. лева. В бюджета за следващата година е предвиден и резерв в размер на 143, 9 млн. лева.