На извънредната сесия днес Общинският съвет прие бюджета на община Ботевград за 2022 год. 20 съветници гласуваха "за“, против нямаше, а 3-ма се въздържаха. По време на обсъждането постъпиха две предложения – от Постоянната комисия по бюджет и финанси и от Постоянната комисия по обществен ред и сигурност.


“Във връзка с изключително лошото състояние на централната градска част, която се посещава ежедневно от всички жители на общината, както и от гости, да се предвидят финансови средства за започване на спешни ремонтни дейности“, предложи Цветан Цолов – председател на Комисията по бюджет и финанси. Той добави, че прави това предложение по настояване на жители на града. Съветникът предложи още заложените средства за изпълнение на други обекти, като например първи етап от благоустрояване на ЖК “Васил Левски“, да бъдат пренасочени за ремонт на централната градска част. 


Кметът Иван Гавалюгов се аргументира защо ремонтът на централна градска част не е включен в Програмата за капиталови разход. Той обясни, че преди няколко дни в общинската администрация е внесен технически проект за етап 1, който включва ул. “Гурко“ и пешеходната част на бул. “3-ти март“ – от Моста на клюкарките до Бизнес центъра, респективно от Пощата до магазин “Фреш маркет“. “В момента започва процедура по съгласуване на техническия проект, съответно изготвяне на оценка за съответствие на инвестиционното намерение, за да може общинската администрация в лицето на главния архитект, след получаване на всички становища, и то положителни, от експлоатационни дружества, държавни органи и институции, да одобри и да издаде разрешение за строеж, след което да преминем към процедура по възлагане. Имам информация от количествено-стойностната сметка, която е с прогнозен характер, че около 2 милиона лева, без ДДС, ще струва само този етап. Всичките тези неща отнемат време и нямаме гаранция, че тази година реално ще можем да сключим договор и да започнем ремонтните дейности по етап 1. Затова предпочитаме да включим в Програмата за финансиране на капиталови разходи други обекти, за които ще бъдат проведени процедури по Закона за обществените поръчки – тип събиране на оферти с обява, които са доста по-кратки и ще бъдат реализирани в рамките на бюджетната година“, обясни още кметът Гавалюгов. 


Като втори важен аргумент, той посочи внасянето на проекта за ремонт на централната градска част в Министерството на финансите и в Министерството на регионалното развитие и благоустройството за финансиране с целеви държавни средства. “Едно от условията за финансиране на обекти от общинската инфраструктура е да бъде издадено разрешение за строеж и да има избран изпълнител, като подусловието е – при осигурено финансиране“, обясни кметът. Той подчерта, че централната градска част си остава приоритетен обект и инвестиция, която общината има намерение да реализира. 


Общинският съветник Цветан Миньовски изрази мнение, че ремонтът на централната градска трябва да се извърши по проект, по който да се подменят и комуникациите, а не да се работи на парче. “Смятам, че е разумно да участваме с проекти, който може да помогне, да съдейства, за да се реализира централна градска част“, заяви още той.  


От името на Постоянната комисия по обществен ред  и сигурност предложение направи нейният председател – Дамян Маринов: “В частта “местни приходи“, постъпленията от данък при придобиване на имущество по дарение и възмезден начин – близо 980 000 лева, да станат 1 010 000 лева и в разходната част средствата за дейност “спорт за всички“ да бъдат увеличени от 150 000 лева на 180 000 лева.“.


“Приемам предложението с оглед и на това, че за настоящата година сме намалили средствата за спорт с 200 000 лева. Заявих и на предишни сесии, че средства за директно финансиране на мъжкия баскетболен отбор тази година, а и занапред – вероятно няма да бъдат предвиждани. Така че приемам средствата за масов спорт да бъдат увеличени с 30 000 лева, които ще отидат за подпомагане на спортните клубове, като респективно увеличението да бъде за сметка на приходи от данък придобиване“, отговори кметът Иван Гавалюгов. 


Общинският съветник Дамян Маринов обърна внимание при бъдеща актуализация на бюджета да се предвидят средства за ремонт и освежаване на площадите на малките населени места.


Предложението на Цветан Цолов беше подложено на гласуване, но не събра достатъчен брой гласове.


Припомняме рамката на Бюджет 2022 на община Ботевград и разпределението на средствата, заложени в него - тук.