В окръжния съд в Плевен приключи тридневното заседание по делото за пожара във влака София-Кардам, при който загинаха деветима пътници. Разпитани бяха една трета от свидетелите, съобщи БНР.

Съдът задължи Министерството на транспорта и Изпълнителната агенция "Железопътна администрация" да представят докладите от извършеното вътрешно-ведомствено разследване на инцидента.

Страните по делото се споразумяха 12 от изготвените експертизи, които касаят химически и технически анализи, да бъдат прочетени в съдебната зала на следващото заседание. Вещите лица по тях няма да се изслушват. Много е вероятно да се наложат и допълнителни експертизи.

По време на заседанието стана още ясно, че от МВР са съобщили на съда, че не може да се установи адресът на един от пътниците, пътували в кушет-вагона. Той трябва да бъде призован като свидетел. Това обаче се оказва невъзможно, защото с неговото име в България живеят 157 души.

Следващото заседание по делото е насрочено за 5 и 6 ноември.

Трагедията с влака София-Кардам се разигра на 28 февруари 2008-ма година. Жертви на разразилия се пожар станаха девет души.

По случая има трима обвиняеми. Това са кондукторът на изгорелия кушет-вагон Георги Георгиев, Георги Иванов - заместник-директор по експлоатацията на "Спални вагони" в системата на БДЖ по време на инцидента, както и началникът на влака Иванка Костадинова.