Това не е реплика от анимационна измислица. Товa е духът, или по-скоро гласът от телефонните обаждания, които в скоро време опаковките на лекарствата ще могат да правят. Новостартираща фирма от Масачузетс, наречена Vitality, е разработила говорещите шишенца за хапчета и твърди, че ще разреши един от най-големите проблеми на съвременната медицина - факта, че хората постоянно забравят да си вземат лекарствата, които са им предписани. В момента прототипното шишенце провежда "разговорите" си посредством мрежата на AT&T, съобщи Асошиейтед Прес.

Данните за САЩ показват, че годишно се губят 290 милиарда долара под формата на допълнителни медицински разходи заради това, че хората забравят да си пият лекарствата. Цифрите са от август и са от New England Healthcare Institute. Нивата на смъртност скачат почти двойно заради този проблем, особено при болните от диабет или сърдечно-съдови заболявания.

Изобретението на Vitality работи така, че когато шишенце за хапчета бъде отворено, то съобщава за събитието - чрез технология за безжичен сигнал за къси разстояния - на базова станция, която се намира някъде из дома. Тя е малка и прилича на нощна лампа. Базовата станция има вграден клетъчен телефон, чрез който може да изпраща съобщения през мрежата на AT&T.

Ако шишенцето не бъде отворено в определеното време, капачето му и базовата станция започват да мигат чрез лампички, за да напомнят на притежателя им да си вземе лекарството. Ако това се окаже недостатъчно подсещане, двете устройства започват да свирят с мелодия. И ако въпреки всичко шишенцето остане неотворено, "нощната лампа" ще изпрати съобщение до системата Vitality, която на свой ред ще извърши автоматизирано телефонно обаждане до болния или ще му изпрати текстово съобщение за подсещане.

Хубавото в технологията, смятат създателите й, е че при това положение в интимната връзка между болния и неговото лекарство има място и за трето лице. Системата на Vitality може да изпраща сигнали и напомняния например на някой роднина.

Засега няма обявена цена за продукта. От фирмата-разработчик се надяват застрахователните и здравноосигурителните дружества да харесат технологията и да се съгласят да покриват разхода.

По-ранният модел на изобретението на Vitality бе достъпен в ограничени количества от сайта на фирмата срещу 99 долара (цена за САЩ).