Конкретни мерки за превенция на детската агресия в училище и на улицата ще разработи ръководството на Държавната агенция за закрила на детето, обеща новият й председател Надя Шабани по време на официалното й встъпване в длъжност. Според Шабани ще бъде направена изцяло нова концепция за дейността на агенцията, като може да се помисли за създаване на детски омбудсман - институция, която да събира сигнали и жалби за нарушаване на детските права.

На първо място агенцията трябва да се пребори с насилието сред децата в училище и децата, които просят на улицата, обясни Надя Шабани. И още: „Трябва да има мерки, които касаят самото семейство. Естествено, че не е отговорност само на семейството проблемът с насилието, но трябва да се работи срещу домашното насилие и съответно за отношенията между деца и родители, така че натрупаната агресия да не излиза от децата, когато те са в естествената си среда със съученици".

Приоритет за агенцията ще бъдат също подобряване на координацията между институциите, ангажирани с правата на децата, както и работа по законодателството за адекватното му привеждане към европейските изисквания. Според Надя Шабани предварителните разчети за бюджет 2010 показват, че агенцията ще получи с 1,5 млн. лева по-малко.