На 30 септември изтече срокът за плащане на втората /последна/ вноска от данъка върху превозните средства. В годишния план са заложени постъпления от налога в размер на 432 000 лв. От тях са събрани 62%. За същия период на миналата година събираемостта от данък върху превозните средства е 74% от заложаните по план 275 000 лв.

Данакът върху превозните средства е най-трудни събираем. Основната причина е, че много граждани не са снели от отчет автомобилите си, които не са в движение, казаха от данъчна служба при община Ботевград. Данъчните предупреждават собствениците на автомобили, които не са се издължили в законовия срок, че ще плащат лихва върху просрочения налог.

На 31 октомври изтича срокът за погасяване на последната вноска от патентния данък. С някои от местните бизнесмени, които имат финансови затруднения, данъчната служба е сключила  индивидуални споразумения за погасяване на дължимите суми. Ако данъкоплатците не спазват фиксираните срокове в погасителния план, ще бъдат дадени на Агенцията за държавни вземания, категорични са данъчните.

За първите 9 месеца на годината данъчна служба при община Ботевград е съставила общо 430 акта за установен размер на дължим данък. За същия перод данъчните за извършили 1062 ревизии за установяване на задължения за предходни години.