Всички фискални устройства трябва да имат техническа възможност за установяване на дистанционна връзка с НАП до средата на 2011 г. Това гласят промените в Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС), които Министерски съвет одобри вчера. В проектозакона е записано, че министърът на финансите трябва да направи съответните помени в Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти до 6 месеца след влизането в сила на измененията в ЗДДС. Търговците ще имат още една година гратисен период, така че да приведат фискалните си устройства съгласно изискванията на нормативната уредба.

Дистанционното отчитане на дневните обороти от фискалните устройства е една от мерките на НАП в борбата със сивата икономика. След като бъде въведена тя голяма част от търговските обороти ще бъдат извадени на светло. Това е така, тъй като инспекторите ще имат възможност да проверяват оборотите на търговците дистанционно, от работните си места и по всяко време. По този начин вместо да се извършват физически наблюдения например на един обект от двама инспектори за една седмица, същите двама служители ще могат да наблюдават по 50-60 обекта за този период.  Въвеждането на дистанционното отчитане на обектите ще позволи да се повиши и качеството на анализа при идентифицирането на рискови обекти, които укриват обороти.
Подобна реформа беше осъществена преди няколко години в Сърбия, като голяма част от фирмите, които изградиха системата, разработиха и пуснаха на пазара касовите апарати с такива възможности, бяха български. Само за шест месеца данъчните от западната ни съседка регистрираха увеличаване на оборотите на търговските обекти в пъти.