Общопрактикуващите лекари не са съгласни да бъдат глобявани, ако не са денонощно на разположение на своите пациенти. Това съобщи за Дарик радио председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доктор Любомир Киров.

Според предложените от ГЕРБ промени в Закона за здравното осигуряване джипи, което не осигури денонощен достъп за консултации по телефон на своите пациенти, ще се наказва с глоба от 50 до 300 лева, а при повторно нарушение глобата ще достига 1000 лева.

"Питам кой е този човек, който 365 дни в годината може да не изпуска телефона от ръката си, да бъде постоянно на линия, да бъде постоянно във форма. Такова нещо няма. Трябва да си поставяме реални и изпълними изисквания, за да може да бъде свършена работа. Интересно е как ще установи, че лекарят не е отговорил на телефона. ДАНС ли ще ни следи, със специални разузнавателни средства ли ще става това, просто е смешно. Неудобно е дори да се коментира. Здравеопазването за нас е свещена земя. Не трябва да се правят подобни жалки експерименти. Този закон настояваме да бъде спрян, да има дискусии, сериозни. И като говорим за приоритети, нека да подхождаме наистина като към приоритет", коментира д-р Киров.