С електронните направления личният лекар ще дава по телефона буквено-цифрен код за лаборатория


От днес трябва да заработи системата, която позволява на личните лекари да издават електронни направления за безплатни PCR тестове на своите пациенти.


"Няма да бъдат издавани направления на контактни, няма да бъдат долекуващи се или един път изследване по линия на фонда, след това втори път няма да могат да бъдат издавани. И пак казвам - само за болни хора или хора, които отиват в чужбина или на курорт също няма да получават направления и въобще да не се обръщат към личните си лекари", това заяви пред БНТ д-р Георги Миндов - председател на Дружеството на общопрактикуващите лекари в София.


Той разясни, че ако пациентът има антигенен тест, няма право да получи безплатно изследване на PCR.


"Което е едно косвено доказателство, че в момента фондът признава антигенния тест, за съжаление това, което се получава в практиката, е, че когато се постъпва в болница антигенният тест не важи и трябва да бъде PCR тест,", каза д-р Миндов.


Той благодари на Лекарския съюз и на преговарящите, че е отпаднала регулацията в издаването на PCR направления и че така личните лекари могат да издават необходимия брой изследвания и нямат лимит.


Д-р Миндов отбеляза, че при електронните PCR направления се избягва контакта на възможно заразени с COVID с други хора, защото е необходимо само да се обадят на личния си лекар.


"Ще се обади на личния си лекар, ще каже какво има, той ще събере информацията, ще прецени състоянието и малко след това пациентът ще получи един буквено-цифров код, който е за лабораторията и може да отиде в най-близката до него лаборатория, да предостави личната си карта, кода в лабораторията и ще бъде изследван безплатно", разясни д-р Миндов.


Той призова пациентите да бъдат търпеливи, защото процедурата изисква време.