България ще изхарчи тази година 4,2 процента от брутния вътрешен продукт за здравеопазване.

Това е 50 % по-малко, отколкото харчат другите държави от Европейския съюз, обяви финансовият министър Симеон Дянков пред събора на Българския лекарски съюз в Равда.

Според него този дисбаланс няма как да бъде коригиран за една година, но е възможно да стане в рамките на едни мандат.

Министър Дянков посочи още, че цените по клиничните пътеки трябва да са средно с 30 на сто по-високи, за да бъдат реални.

Още 2010 г. ще има промяна в тази посока, заяви Дянков. Той обеща на лекарите с 50 процента повече пари от досегашните за здравеопазване, като посочи, че това ще е възможно от следващата година.

По думите му трябва да има доплащане. Министърът на финансите обаче посочи, че "трябва да има доплащане, за да има качествени здравни услуги и за да няма нерегламентирани плащания".

Затова, заедно с финансисти ще бъде изготвен ценоразпис на услугите. Все още не е ясно как ще става това доплащане.

До две седмици трябва да са готови вариантите за обсъждане. Предложенията за реформите в здравеопазването Дянков ще представи още тази вечер на Бойко Борисов.

Междувременно стана ясно и името на новия председател на Българския лекарски съюз. Това е доктор Цветан Райчинов. Той беше издигнат от русенската лекарска колегия. До момента Райчинов изпълняваше длъжността председател, след като постът беше освободен от доктор Божидар Нанев, който стана министър на здравеопазването.

Делегатите на 47-ия извънреден отчетно-изборен събор на Съюза избраха доктор Райчинов с 203 от общо 339 валидни гласа, след балотаж между него и кандидата на Столичната лекарска колегия доктор Юлиян Йорданов