Управителният съвет на БФ Баскетбол с решение № 16 от 15.10.2009 година утвърди промените в дисциплинарния правилник за всички официални състезания от календара на федерацията. Драстично се увеличават глобите за натрупване на технически нарушения, за прояви, несъвместими със спортната етика и за действия, уронващи авторитета на БФ Баскетбол, треньори, длъжностни лица, ръководители или състезатели.

 Глобата за първо техническо нарушение на състезател от VIVACOM НБЛ - мъже е 50 лв., която нараства до 400 лв. (при четвърто и всяко следващо техническо нарушение за сезона). Подобно е увеличението на глобите в срещите от НБЛ - жени: 30 лв. за първо техническо нарушение, 60 лв. за второ, 200 лв. за четвърто и всяко следващо. При натрупване на 4 или повече технически нарушения състезателят може да не заплати глобата, посочена в дисциплинарния правилник, но няма право да участва в две последователни официални срещи.

 Треньорите и хората от щаба на съответния отбор, които получават техническо нарушение ще трябва да заплатят глоба от 80 лв. за първо, до 500 лв. за четвърто и всяко следващо. При жените сумата варира от 50 лв. за първо до 300 лв. за четвърто и всяко следващо нарушение.

 Обидните думи и жестове към длъжностни лица, състезатели или публика ще се санкционират с по 250 лв. Опитът за саморазправа на представители на клубовете със съдии чрез употреба на физическа сила се наказва с 1200 лв.

 Изявленията с обидни оценки, уронващи престижа на БФ Баскетбол, треньори, длъжностни лица, ръководители или състезатели се санкционира с глоба до 1000 лв.

 Увеличени са дисциплинарните наказания за А група жени и мъже, както и при подрастващите