Вече са ясни лауреатите на годишните награди за най-добри за 2022 г. в баскетбола. В анкетата на БФБаскетбол тази година се включиха спортни журналисти, треньори и баскетболисти от професионалните отбори у нас.

За поредна година Най-добър баскетболист е Александър Везенков. Той бе избран единодушно със 100% от гласовете, което бе очаквано. През 2022 г. Александър Везенков бе избран и за  Спортист Номер 1 на 2022 г. в България, което се случва в баскеетбола едва за втори път в 65-те издания на Анкетата. Първият път е в първото издание - през 1958 г., когато с най-голямото признание в българския спорт е почетена легендарната Ваня Войнова. Той спечели признанието за Спортист на годината и на ММС, а също бе отличен и със Спортен Икар за 2022 г.


 


При най-добрите баскетболисти до 19-годишна възраст наградата отива в Илиян Пищиков от Балкан. Той бе лидер на националния отбор за юноши до 18-годишна възраст, а освен това се наложи и в мъжкия тим на Балкан в НБЛ. Той събра 44% от гласовете в конкуренцията на Константин Костадинов от испанския Паленсия, Георги Герганов от Ямбол, Иван Спиров от Черно море Тича, съотборника си в Балкан Александър Гавалюгов, Михаил Комбаков от Берое и Виктор Гергов от ЦСКА.


 


Седем финалисти бяха определени за признанието Най-добър баскетболист, играещ в България при мъжете. С 40% от гласовете наградата заслужи капитанът на мъжкия национален отбор и Рилски спортист Чавдар Костов. Гласове имаше и за Павлин Иванов, Димитър Димитров, Георги Боянов, Златин Георгиева, Деян Карамфилов и Васил Бачев.


 


Снимка: БФБ