Станишев трябва да ми се извини, това заяви Румен Овчаров, който вчера подаде оставка като председател на градската организация на партията. Според него на конгреса лидерът на партията Сергей Станишев за първи път е чул какво иска софийската организация на БСП.

„БСП иска или не ще трябва да си сътрудничи с ДПС, но въпросът е как партията ще накара ДПС да промени отношението си към властта", коментира Овчаров пред bTV.

Аз бях един от хората, които искахме да дадем възможност на Сергей Станишев да покаже какво може да направи след изборите. Най-опасното се случи след изборите, когато БСП загуби значително повече след изборите, а не по време на самите избори. „Когато една европейска партия загуби изборите, лидерът й си подава оставката. Някой го приемат като лична драма, няма нищо лично", подчерта Овчаров. Според него по този начин Станишев е можел да даде възможност на новото ръководство на партията да я защити и да започне възобновяването на авторитета й.

За този 3-месечен период се случи така, че с екипа около него не успяха да защитят управлението през тези 4 години. Станахме неморална партия, каза още той. Ако по времето на Жан Виденов беше разбита моралната опора, сега беше разбита и духовната опора на партията, подчерта Румен Овчаров.  

Станишев получи подкрепа от конгреса, той има възможност следващите няколко месеца да покаже, че може да върне доверието към партията, каза още той. Овчаров припомни, че само преди 11 месеца на предишното заседание на този конгрес Сергей Станишев e получил близо 100% подкрепа от своите съпартийци. „Промяната е факт и ще стане, но малко по-късно. Нещата започват с този конгрес", каза още той.

Овчаров изтъкна още, че оставката му като енергиен министър не е искана и сам е решил да я подаде. Той заяви, че името му не може да се свърза с корупция.