Софийският университет „Св. Климент Охридски" ще получи подкрепата на президента Георги Първанов във всички критични ситуации, които изискват неговата намеса.

Това стана ясно след среща на новия ректор на най-стария ни университет проф. Иван Илчев с държавния глава.

Проф. Илчев заедно с досегашния ректор проф. Боян Биолчев са призовали Георги Първанов да подкрепя университета както като негов възпитаник, така и като президент на България.

Получих уверение за подкрепа във всички възможни критични ситуации, подчерта проф. Илчев, цитиран от БНР.
Според него сега критична ситуация няма, само известно разминаване, което не е в полза на университета между предварително поети ангажименти за следващата финансова година.

Разчитаме на подкрепата на президента и на държавните институции за новия бюджет, каза още ректорът.

На въпроса какви са разминаванията в бюджета проф. Илчев посочи, че те са в размер на около 15 на сто. На срещата е обсъждана и усложнената и несправедлива към вузовете процедура за кандидатстване по международни проекти.

В никакъв случай не говорихме само за СУ, а защитаваме интересите  на всички висши училища, увери още ректора на Алма Матер.

Той допълни, че ще настояват големите научни институции да могат да кандидатстват за повече от един проект. Президентът Първанов е поел ангажимент да потърси отговор на този парадокс и да опита да упражни влиянието си в полза на обществото.